U profil – Beskytter dig og andre mod skarpe kanter

Se u profil her.

Du kender den måske ikke på navnet, men sætter du dig ind i, hvad det er, vil du opdage, at en u profil er et meget brugbart og vigtigt redskab. Dette er en kantliste, som skaber en pæn og sikker afslutning på forskellige overflader. Om du skal have en kant på en glasplade, en metaloverflade eller et tredje materiale, kan du bruge en sådan kanteliste. Om du ønsker en kant i gummi, metal eller stål kan dette også købes. Du skal blot finde den kantliste, der passer dig.

Hvad er u profil?

Det er de færreste, der blot ved navnet ved, hvad en u profil er. Dette er dog et redskab, der ofte benyttes. Der er tale om en kantliste, som bruges til at afslutte skarpe kanter og ender på forskellige overflader. Denne kantliste giver en pæn og blød afslutning og sikrer mod at forskelligt materiale slår sammen, eller at du skærer dig på kanten.

U profiler kommer i forskellige størrelser og materiale. Der findes lister af gummi, som skaber en blød afslutningen på kanten. Disse gummilister er optimale, hvis kanten, du påfører u profilen, ellers er skarp, og du ofte skærer dig. Du kan derudover købe lister af metal eller stål. Disse kan være skarpe i sig selv, men de skaber en flot og pæn kant som afslutning.
Se u profil her.
Kantelisterne kommer desuden i forskellige størrelser. Det er derfor vigtigt at måle længden på den kant, du skal påføre listen. Er denne for lang, eller er denne for kort, vil det både blive grimt og ikke beskytte optimalt. Derudover kan selve kantelisten variere i bredden, alt efter hvor bred eller høj en overflade, denne skal passe til. Er kantlisten for smal, vil denne ikke passe, er den omvendt for bred, vil der være overflødigt luft, og dette vil hverken være pænt eller beskytte.

Fordele ved en u profil

U profiler bruges først og fremmest til at sikre mod skarpe kanter, som du kan skære dig på. Enden af en glasplade, en metalplade eller anden overfalde kan være hårdt, og det er let at snitte sig. Dette sikrer en kanteliste mod. En blød kanteliste i eksempelvis gummi er svær at snitte sig på, og på denne måde får du ikke sår, og dit tøj rives ikke i stykker.

Derudover kan en u profil benyttes, hvis du ønsker en pænere kant. I stedet for en grov ende på eksempelvis en glasplade, kan en sådan kanteliste give en mere harmonisk og flot kant. Her er særligt metal- eller stålkantelister et oplagt valg, da disse giver et moderne og enkelt look. Alt efter hvad du foretrækker, kan sådanne lister kommer i kobberfarve, sølv, guld eller sort.

U profiler kan også placeres som mellemled mellem to materialer, der ellers vil ødelægge hinanden. Dette er eksempelvis, hvis en glasplade er omringet af en metalliste. Her kan en liste i gummi benyttes som mellemled, der placeres mellem glasset og metallet. På denne måde ridses glaspladsen ikke på metallet.

Se u profil her.

Dmitry