EPDM gummi – Gummi der holder hele året rundt

Se EPDM gummi her.

Når garagen, haven, stalden, taget eller vaskerumme skal renoveres og optimeres, eller andre byggeprojekter udendørs skal i gang, er det vigtigt at have det rette materiale til sit projekt. Når man har med udendørs arealer eller områder, der er udsat for vand, at gøre, er det især vigtigt, at det materiale, der bruges, er yderst holdbart i forhold til vind, vejr og vand.

Nogle typer gummi bliver let beskadiget eller mister sin elasticitet, hvis det er udsat for hårdere miljøer, men EPDM gummi, også kaldet Ethylen propylen gummi, er yderst velegenet til at modstå kulde, varme, vand og blæst. Derfor er denne type gummi oplagt til brug ved udendørs projekter så som taglægning, bassin i haven, vaskerummet og lignende.

Hvad er EPDM gummi?

EPDM gummi blev opfundet i 1960’erne. Før det brugte man naturgummi, men på trods af styrken i naturgummi, kunne det ikke følge med de industrielle behov, der krævedes. Naturgummi nedbrydes ved UV og ozonstråling og i forbindelse med vand og kulde, så derfor måtte man finde på et nyt og mere holdbart materiale.

EPDM-gummi er det helt rigtige valg, når der stilles høje krav til bestandighed mod vind og vejr. Der findes ikke et gummi produkt, der kan tåle så ekstreme forhold, som EPDM-gummi kan. EPDM kan tåle temperaturer ned til 45 minusgrader og er endda stadig elastisk ved frostgrader. Dog er det mere elastisk ved plusgrader end ved minusgrader.

Se EPDM gummi her.

Det har længe været det foretrukne materiale til alt fra små havebassiner til større bassin typer. EPDM-gummi er ofte også det foretrukne materiale at bruge i landbruget, da det sagtens kan tåle staldmiljøet, som til tider kan være hårdt.

EPDM gummi er syntetisk fremstillet og tåler de fleste kemikalier såsom syrer, baser og glykoler, dog med undtagelse af olieprodukter, benzin og opløsningsmidler, da dette ødelæger EPDM gummiet.

EPDM er elastomer, der består af ethylen, propylen og dien, hvilket også er med til at give det navnet EPDM. Afhængig af hvilket mærke EDPM gummi, man køber, kan gummien indeholde mellem 45 og 75 procent ethylen.

EPDM gummi påvirkes ikke negativt af solens stråler, og det er UV stabiliseret, så det kan tåle at være udendørs hele året rundt og i alt slags vejr. Gummiet er meget smidigt og fleksibelt, dette gør det lettere at arbejde med, specielt hvis man bruger større stykker af gangen, som man gør i eksempelvis et havebassin.

EPDM gummi er sort og fåes i mange former, alt efter hvad det skal bruges til. Det laves i grummiplader i forskellige størrelser, og dette kommer i en rulle. EPDM gummisnor fås også i flere forskellige former og størrelser og mange andre former.

Hvor bruges EPDM gummi?

Det er svært at nævne alle de steder, hvor EPDM gummi er det rigtige valg, for der er mange anvendelsesmuligheder med dette holdbare materiale. Det kan bruges til gummiskørt ved sokler, inddækning af vinduer, anlæggelse af bassin i haven, vaskemaskinebælter, slanger og rør, radiatorer, tætninger og pakninger og meget andet. EPDM gummi bruges også som gummiasfalt på legepladser.

Se EPDM gummi her.

Dmitry