Fenderlister – Beskytter din båd i havnen

Se fenderlister her.

Skal du i gang med at gøre båden klar til sommer, så er fenderlisterne garanteret på listen over ting, der skal tjekkes og måske opdateres, lige meget om det er en jolle eller en yacht.

Selvfølgelig er der ting, der altid skal tjekkes først, når det kommer til at sætte både i stand, og listerne står muligvis ikke på øverste pladsen, men alligevel er det ikke en ting, du ønsker at overse. Hvis du gerne vil passe på din båd, når du lægger til kaj eller på anden måde skal ligge tæt op ad noget.

Hvad er fenderlister?

Fenderen er den gummiliste, der sidder rundt langs ydersiden af din både og beskytter den, både når du sejler på havet, men i særdeleshed, når du ligger og kan ramme både kaj og andre ved siden af liggende både.

Har du ikke styr på listerne, vil du let og hurtigt få et helt nyt mønster på din båd af ridser og buler der, hvor listen skulle beskytte. Og det er en dyr fornøjelse at skulle have rettet op på den slags skader, som du for ganske få hundrede kroner kunne have forhindret. Og det er trælse penge at skulle af med.

Fordi det er blevet rigtig moderne at have båd, er det også mere udbredt at folk, der måske ikke har den store erfaring med vedligeholdelse, og som sejler rundt med defekte eller endog ingen fendere på deres båd.

Se fenderlister her.

Hvordan monterer du en fenderliste?

Først skal du fjerne den gamle liste og sørge for, at der er renset godt af. På den måde kommer den nye liste til at sidde tæt og godt fast på båden og giver den optimale beskyttelse.

Fordi fenderlisten er fremstillet af gummi, er den elastisk og skal da også strækkes omkring 10 %, når den monteres, for at du opnår det bedst mulige greb, og det gælder både, hvis dit fartøj er af plast og af træ.

Listen skal desuden varmes op, inden den sættes på, hvilket igen er med til at gøre dens greb og effekt bedst mulig.

Listen sættes på ved at trykke og trække på samme tid. Tryk listen på, mens du trækker den lidt, så kommer den til at sidde perfekt.

Hvad koster en fenderliste?

Som skrevet før er listerne en billig investering i forhold til, hvad du kan komme til at skulle betale for at oprette de skader, din fender kunne have forhindret.

Når du skal købe fenderlister til din båd gøres det i metermål, og priserne for en meter ligger på mellem 100 og 200 kroner i gennemsnit. Alt efter, hvor bred, kraftig og hård/blød din liste skal være, varierer prisen, men den kommer aldrig i nærheden af det, du skal betale for at få fjernet buler og ridser forårsaget af stød og gnid mod hårde materialer. Og vil du spare lidt ekstra, så kan du altid lede efter lister på tilbud.

Er du ny bådejer, kan det sagtens være, at du ikke har tænkt over det, men nu har du så chancen for at gøre noget godt for din båd og få den gjort helt klar til sommerens sejlads.

Se fenderlister her.

Dmitry