Tætningslister – Hold dit hjem tæt, og din varmeregning nede

Se tætningslister her.

Med tætningslister kan du både nemt og billigt sørge for at holde dine varmeudgifter nede. Du vil også kunne opnå et væsentligt bedre indeklima, hvis du på den måde forhindrer, at det trækker, og at temperaturen bliver for lav.

Der er således flere gode argumenter for at få udskiftet de udtjente lister eller sætte nogle op for første gang.

Hvor skal der sættes lister?

Kort sagt, skal der sættes tætningslister på steder, hvor der kan trænge luft ind eller ud af hjemmet. Det vil sige omkring samtlige vinduer og omkring yderdøre. Ved hjemmets øvrige døre vil der typisk ikke være nogen grund til at isolere.

Gå de nævnte steder grundigt igennem, og mærk efter, om det trækker. Det kan du eventuelt tjekke med et stearinlys eller en lighter. Er der vind, så vil flammen blafre.

Hvis revner eller åbninger er så tydelige, at du nemt kan se det, så er det i hvert fald et sted, hvor der kræves noget isolering.

Lav en beregning på, hvor mange meter tætningsliste du har brug for til vinduer, yderdøre og dørkarme. Så er du sikker på, at du ikke kommer hjem med for lidt. Listerne fungerer bedst, hvis de bliver sat op i hele stykker.

Hvilken slags tætningsliste skal jeg vælge?

I byggemarkedet vil du blive præsenteret for en temmelig bred vifte af lister. Derfor er det en god idé at være godt forberedt hjemmefra. Hvis dine vinduer, dørkarme og døre har nogle gamle lister siddende, så kan du gå efter at finde nogle, der er samme slags som dem. De passer jo der, hvor de sidder. De er bare blevet slidt og ineffektive. Det sker med alle lister over tid. Tag gerne de gamle lister med i butikken, når du skal købe nye. Eller hav dem som sammenligning, når du køber dem online.

Er der ikke nogen gamle udtjente lister at tage udgangspunkt i, så kan det være lidt sværere at finde de rigtige.

Se tætningslister her.

For at finde den rette form, så kan du tage en klump modellervoks eller elefantsnot og sætte det mellem vindue og karm. Når du lukker vinduet, så vil der være et aftryk på klumpen, som kan bruges, når du skal finde den korrekte liste. Samme metode kan selvfølgelig bruges, hvis det drejer sig om en dør.

Hvilket materiale egner sig bedst?

Når du skal isolere et sted, hvor listerne kommer i kontakt med vind og vejr, så skal de være lavet af et materiale, som kan tåle det. Ellers vil de i løbet af relativ kort tid nedbrydes og smuldre. Så vil de ikke være så meget værd.

Til det brug bør du vælge nogle tætningslister, der indeholder EPDM gummi. De vil fint kunne tåle at have kontakt til luften udenfor.

Hvad med tykkelsen og udformningen af tætningslisterne?

Listerne findes i forskellige standardmål. Nogle af disse er mere eller mindre universal-lister, som kan bruges på de fleste steder. Det kommer naturligvis an på, hvor meget plads der er i mellemrummet mellem de dele, der skal lukkes sammen.

Der bruges en specialliste under døren.

Se tætningslister her.

Dmitry